Intervju za Avio Portal

13.03.2024.

Naš CEO Miloš dao je intervju o vezi aviosaobraćaja i kongresnog turizma za ovaj renomirani sajt !

Intervju za Avio Portal

Prenosimo ceo intervju autorke Snežana Tomčić:

Miloš Dimitrijević, generalni menadžer Miross-a, o vezi aviosaobraćaja i kongresnog turizma

Već dugi niz godina agencija Miross je na ovim prostorima sinonim za industriju putovanja i događaja.

Društvo najboljih u ovoj oblasti Miross je zaslužio dugogodišnjom dobrom organizacijom i stalnim usavršavanjem čime je izgrađena reputacija pouzdanog partnera s kojim je uvijek prijatno sarađivati i na čije iskustvo uvijek možete da se oslonite.

Zbog svega navedenog, bila nam je čast i zadovoljstvo da godinu završimo razgovorom sa Milošem Dimitrijevićem, generalnim menadžerom agencije Miross i ukratko čujemo nešto više o pogledu na vazduhoplovstvo iz ugla agencije Miross.

Kakva je bila 2023.godina za Miross?

Ove godine smo imali zaista izazovan period nakon pandemije i ostalih turbuletnih desavanja u svetu koja nas sve pogadjaju a najvise našu industriju. Normalizacija prodaje avio karata je jos uvek u toku. Razvojem novih kanala distribucije (NDC) kao i raznih drugih alata koje avio kompanije nude i direktnim korisnicima došlo je do komplikacija u prodaji avio karata kao i u praćenju prodaje zbog toga što smo se mi trudili da svojim klijentima omogucimo kupovinu preko svih dostupnih kanala. Sluzbenici u avio sektoru su trebali proći mnogo obuka i jos uvek smo u nekim pilot projektima raznih tehnoloških kompanija koje se bore za prevlast na trzistu prodaje avio karata. Očekujemo da se u narednoj godini situacija normalizuje.

Na drugim poljima smo ostvarili sve zacrtane ciljeve ali je takodje bilo izazova pogotovo na polju organizacije dogadjaja zato sto su zahtevi klijenata stizali u poslednjim momentima, a bili su kompleksniji nego u periodu pre pandemije. Ipak, čini nam se da se situacija i tu polako stabilizuje te da ćemo već od naredne godine imati stabilniju situaciju.

Možete li dati svoje stručno mišljenje o vezi između aviosaobraćaja i kongresnog turizma?

Postoji jasna i bitna veza izmedju avio saobracaja i kongresnog turizma. Sve avio kompanije i svetske alijanse već dugi niz godina razvijaju i nude alate koji služe za segment dogadjaja. Razvojem novih linija, Air Serbia je postala kompanija koja je najbolje povezana sa evropskim zemljama i na taj nacin vratila Srbiju na mapu svetskih dogadjaja. Tim potezom je Srbija kao destinacija postala izuzetno zanimljiva organizatorima medjunarodnih dogadjaja pa sada nije samo naša zelja da dovedemo sto veći broj dogadjaja već je i želja organizatora da dodju na našu destinaciju velika što nas stavlja u izuzetnu povoljnu situaciju. Takodje, mnoge kompanije kao sto su Turkish Airlines, Lufthansa group i svi ostali nude medjunarodnim organizatorima dogadjaja veoma povoljne uslove ukoliko njihovu kompaniju odaberu kao zvaničnu kompaniju dogadjaja.

Industrija dogadjaja, a posebno industrija medjunarodnih Kongresa, donosi velike benefite za samu destinaciju i drzavu u kojoj se dogadjaj odvija pri čemu su se delegati kongresa pokazali kao najbolji potrošači. Za njih važi pravilo da se vraćaju na destinaciju i daju preporuke koje kasnije podstiču i razvoj klasičnog turizma.

Da li smatrate da Crna Gora treba da produži turističku sezonu? Kada po Vašem mišljenju bi mogla početi i kada da se završi kako bi se iskoristio potencijal za kongres turizma?

Crna Gora je uvek imala značajne potencijale za bilo koju vrstu turizma ali sezona je uvek bila od 15 jula do 15 avgusta i to je zaista kratak period. Sezonu bi trebalo proširiti ozbiljnom strategijom dovodjenja medjunarodnih dogadjaja, a koristeći konekciju sa Air Serbia i Beogradom, te promovisati Crnu Goru kao novu destinaciju koja već sada ima kapacitete za organizaciju medjunarodnih dogadjaja za do 1000 osoba.

Mi vec duze vreme, pokušavamo sa TOCG i PKCG da pokrenemo industriju i na ovaj nacin ojačamo turističke potencijale Crne Gore. Primer takvog dogadjaja je i međunarodna vazduhoplovna konferencija IFATSEA ERM 2023, gde smo sa organizatorima na najbolji način spojili vazduhoplovnu struku i turizam.

Kakva su vaša očekivanja za narednu godinu?

Nadamo se stabilizaciji u svim segmentima naseg poslovanja, uspostavljanjem novih jasnih standarda u svetskoj turističkoj industriji. Ono što je bilo posebno izazovno jesu drugačiji kanali prodaje koji se stalno menjaju, nefleksibilne hotelske politike zbog velike potražnje nakon pandemije korona virusa i veliki broj tehnoloških inovacija ali sigurni smo da će se u narednoj godini stvari stabilizavati u našoj industriji.

Ostale novosti

05.07.2024.

Miross predstavnik Srbije za turizam na srpsko-kin...

Ovaj značajan događaj održan je u Kineskom kulturnom centru u Beogradu i okupio je predstavnike oko 25 kineskih kompanija sa ciljem unapređenja privre...

01.07.2024.

Naša Ana na Events Club Forumu u Pragu!

Imali smo čast da predstavimo Srbiju i Crnu Goru na jednom od najvećih B2B događaja u prelepom Pragu!

25.06.2024.

Miross na Generalnoj Skupštini Lufthansa City Cent...

Sa ponosom smo predstavljali Srbiju i Crnu Goru na Generalnoj skupštini LCC-a, prikazujući turistički potencijal Srbije i MIROSS unikatna poslovna re...

17.05.2024.

Miross na IMEX 2024!

Tradicionalno Miross je deo najvećeg okupljanja profesionalaca iz oblasti događaja gde smo sa velikim uspehom predstavili unapredjenu verziju MirossLi...